Vergunningen, vadertje staat kijkt mee

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 14:05

In het algemeen is er voor kleine verbouwingen de meldingsplicht. Voor grotere renovaties is een vergunning noodzakelijk. Maar het is altijd aangeraden bij uw plaatselijke gemeentebestuur te informeren over de verplichte modaliteiten omtrent uw renovatie, omdat dit van gemeente tot gemeente kan verschillen. Er zijn echter een paar uitzonderingen en regels op federaal niveau vastgelegd.

Wanneer u een bouwvergunning nodig heeft, gaat daar ook een architect mee gepaard. U moet dan rekening houden met de bijkomende verplichtingen. Zoals EPB, verplichte isolatie en ventilatie,... omdat de overheid wilt dat we milieuvriendelijker gaan wonen. Bovendien is er het kostenplaatje van een architect. Dit hangt af van de grootte van het project, alsook van de input en hulp dat u verwacht. Van een tekening van een garage tot het ontwerpen en ondersteunen van een geheel renovatieproject, kan dit variëren van 500 euro tot tienduizenden euro's. Al dit valt weg wanneer u geen vergunning nodig heeft, maar dus enkel een meldingsplicht. Om te kijken of u een vergunning nodig heeft, wordt er altijd van uit gegaan dat u deze nodig heeft voor alle bouwwerken, op de volgende uitzonderingen na:

 

- U moet altijd minstens 1 meter de vooropgestelde perceelgrenzen blijven en de werken moeten zich binnen de 30m van het huis bevinden!

- Voor bijgebouwen (tuinhuis, garage, carport,...) mag u een totaal van 40m2 bouwen. Dit is cumulatief, wat wilt zeggen dat wanneer u bv. al een carport heeft van 3x6m (18m2) u maximum zonder vergunning maar 22m2 meer mag bijbouwen.

- Niet overdekte constructies zoals vijvers, zwembaden, oprit, terras,... met een totaal maximum van 80m2. Parkeerplaatsen in de voortuin zijn niet vergunningsvrij.

- Een dakkapel mag meestal zonder vergunning aan de tuinzijde, aan de straatzijde is bijna altijd een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van in welke gemeente u woont.

- Alles binnenshuis die niets veranderd aan de structuur en stabiliteit van uw woning of woongelegenheden veranderd.

- Een serre (max 10m2).

- Ondergrondse constructies (septische put, regenwaterput,...)

- Afsluitingen (hout, kunststof, draadgaas,...) of een afsluiting in beton met een maximum hoogte van 2m, waarvan 1 betonplaat van max 40cm en het overige deel in draadgaas. Alsook tuinmuurtjes (max 1,20m) of voortuinmuurtjes (50cm) en brievenbussen.

- Beschutting voor dieren (vogelkooi, bijenkorf, paardenstal,...) met een maximum oppervlakte afhankelijk van welk soort dier

- Afbraak van vrijstaande constructies (max 100m) of bovengenoemde zaken.

 

Gelukkig leven we in België, en zijn er nog meer uitzonderingen. U hoeft bij een vergunning niet altijd een architect te nemen, bij deze kunt u met uw vergunning zo aan de slag:

 

- Het wijzigen of dichtmaken van raam- en deuropeningen.

- Het aanbrengen van gevelbekleding zoals een gevelsteen, gevelbepleistering,...

- Het uitbouwen van het dak voor maximum één vierde van de totale oppervlakte.

- Het installeren van schotelantennes, zonnewering, afzuigsystemen,...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.