Scheur in de muur, wat nu?

Gepubliceerd op 12 maart 2021 om 13:39

Als u een huis gebouwd of gekocht heeft wilt u hier optimaal en zo lang mogelijk van genieten. Wanneer u een scheur opmerkt, is de logische reactie al snel "Oei, wordt mijn huis minder waard zo? En ben ik überhaupt wel veilig in deze woning?". We leggen u kort uit hoe u op het eerste zicht kunt inschatten of een scheur gevaarlijk is of niet. Opgelet, wij raden altijd advies van een expert aan!

 

Allereerst zijn scheuren in de 'afwerkingslaag' of 'sierlaag' niet gevaarlijk. Bv. een scheur in het stucwerk kan geen kwaad, al oogt het minder mooi. Scheuren in het metselwerk zelf daarin tegen dienen onder de loep gehouden te worden. 

 

We maken het onderscheid tussen binnen- en buitenmuren. Bij binnenmuren zijn alle verticale scheuren niet gevaarlijk en kunnen eenvoudig gedicht worden. De oorzaak hiervan is ongelijke druk op de muur of onvoldoende dilatatie. Een dilatatievoeg is een open voeg die ruimte laat voor de materialen om te 'bewegen' (bv. uitzetten). Horizontale scheuren kunnen wel gevaarlijk zijn. De oorzaak hiervan is vaak gelinkt aan een gebrek aan flexibiliteit tegenover de grond. Scheuren aan de opleggers zijn zeer gevaarlijk! Dit wil zeggen dat bv. de poutrel het metselwerk erboven onvoldoende ondersteund. 

 

Voor de buitenmuren gelden dezelfde regels. Wanneer er diagonale scheuren zijn kan het zijn dat de fundering niet sterk genoeg is en aangepast moet worden.

 

Samengevat zijn verticale scheuren vaak onschuldig, terwijl horizontale en al zeker diagonale scheuren een gevaar vormen voor uw woning en uw veiligheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Sourav Rout
een jaar geleden

Hello,

Apologies for writing in English; please feel free to reply in Nederlands.

We live in Erps-Kwerps.
We see some cracks in the house (internal walls) and would like to understand their potential cause and if they are serious.

If you provide such an assessment as a service, can we have a visit so you may check and advise? What is the cost for such a service?

Best regards,

Sourav Rout