Carports & tuinhuizen, dé uitbreiding van uw woning

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 10:40

Carports & tuinhuizen heeft m'n in alle kleuren en geuren. Van strak & simplistisch tot sierlijk & bombastisch. De enige vraag is: Wat wilt u? Eigenlijk zijn er haast geen grenzen, daarom sommen wij voor u de meest voor de hand liggende mogelijkheden op.

Alvorens we samen gaan dromen van die nieuwe carport of tuinhuis, is het belangrijk te weten dat u mogelijks een vergunning nodig heeft. De regel is eenvoudig: de totale oppervlakte van al uw bijgebouwen samen (dus carports, tuinhuizen,...) mag maximum 40 m2 zijn. Overschrijdt u dit? Dan moet u eerst toestemming vragen aan uw gemeente. 

Dit gezegd zijnde is de eerste belangrijke vraag: Welke stijl prefereert u? Is dit klassiek, landelijk, modern,...? De 2e vraag die u zich het best kunt stellen: Wat is mijn budget? Of wat wil ik hier aan besteden? Uiteraard speelt de factor of deze vrijstaand is of niet mee in de prijsbepaling. Last but not least: Welke duurzaamheid en onderhoud verwacht/wens ik? 

Laten we beginnen met de materiaalsoorten te overlopen. Voor een moderne, strakke look gaat u het best voor kunststof of metaal. Voor een klassieke, landelijke look is hout uw beste keuze. In hout heeft u heel wat soorten. Om de klant te beschermen en een duidelijk inzicht te geven over de kwaliteit van de verschillende houtsoorten, is er een Europese norm vastgelegd. Hoe wordt deze vastgelegd? Er wordt een paaltje van 50x50mm in de grond geslagen (agressieve omgeving). Hoe langer de levensduur van het paaltje, hoe beter de duurzaamheid en dus klasse (uiteraard geldt hier: hoe beter de duurzaamheid, hoe duurder de houtsoort). Deze worden getest op houtrot en schimmels. Niet op insecten! Zo ontstaat de volgende tabel:

 

Duurzaamheidsklasse 1: zeer duurzaam (meer dan 25 jaar) => tropische houtsoorten bv. padouk

Duurzaamheidsklasse 2: duurzaam (15 tot 25 jaar) => kastanje, eik

Duurzaamheidsklasse 3: matig duurzaam (10 tot 15 jaar) => bamboe, douglashout

Duurzaamheidsklasse 4: weinig duurzaam (5 tot 10 jaar) = gelijmd vuurhout

Duurzaamheidsklasse 5: niet duurzaam (minder dan 5 jaar) => beuk, wilg

 

Voor het dak geldt dezelfde vraag: Welke stijl opteert u? Wilt u een carport/tuinhuis met een schuin dak? Of liever een plat dak?

 

Voor een moderne look zijn er de bekende damwandplaten. Deze bestaan uit staal of PVC en hebben als profiel rechthoekige golven. Deze lijken sterk op de PVC golfplaten, die te kiezen zijn uit lichtinval of niet-lichtinval. Een 3e optie is Polycarbonaat of de 'plastieke' platen die lijken op glas. Deze zijn doorzichtig en 250x sterker dan glas. Ondanks de helderheid laat het doorgaans maar 50% van het licht door. U kunt zelf kiezen of u platen wilt die al het licht door laten, en/of de warmte tegenhouden. De voordelen? Al deze platen zijn brandveilig, wegen weinig en hebben weinig onderhoud nodig. Deze hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Voor een volledig plat dak kunt u ook EPDM aanschaffen, zoals op de daken van huizen. Dan ziet u het dak niet en bovendien heeft het een levensduur van +50 jaar. Wat dubbel zoveel is als de voorgaande voorbeelden. Hier kunt u dan ook makkelijk zonnepanelen opleggen. De andere optie is de iets oudere roofing. Die een levensduur heeft van +-30 jaar. Het is goedkoper, maar wordt niet gelijmd maar gebrand, wat minder milieuvriendelijk is.

 

Voor een klassieke en stijlvolle look zijn er de dakshingles. Deze lijken het meest op de traditionele dakpannen, maar worden hier gebruikt omdat ze veel minder wegen. Afhankelijk van de constructie van uw carport/tuinhuis kunt u ook dakpannen zelf gebruiken als dakbedekking. 

Wilt u de klassieke look maar de voordelen van de metalen/PVC platen? Dan bestaan er de dakpanplaten. Dit zijn platen die gevormd zijn zoals dakpannen zodat u de klassieke look behoudt.

 

Uw carport/tuinhuis kunt u zo simpel of luxueus maken als u zelf wenst. Verdere afwerkingen zoals elektriciteit, verwarming, wateraansluiting, schilderwerken, jacuzzi, kasten, ramen, inrichting,... kunt u allemaal laten verwezenlijken door Asset Avenue.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.