Een goede buur is beter dan een verre vriend

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 10:15

Iedereen kent het, en iedereen zou het liever niet kennen. U zit rustig te genieten van een boek, televisie, maaltijd, gesprek,... en opeens hoort u (opnieuw) een storend lawaai dat van bij de buren komt. Maar hoe komt dit? En wat doet u er aan?

Het is belangrijk te beseffen dat niet elk geluid hetzelfde is en niet elk geluid op dezelfde manier aangepakt moet worden. Anders kunt u na een investering in geluidsisolatie toch van een kale reis thuiskomen.

Laten we eerst een onderscheid maken over waar het lawaai vandaan komt. Is dit de bovenbuur, onderbuur of de buur naast u? Wanneer dit gegeven bekend is hoort u zich de volgende vraag te stellen: Is het een lucht-, contact- of flankerend geluid?

Laten we hier even extra uitleg geven.

Een luchtgeluid is een klank dat zich verplaatst via de lucht. Veel voorkomende voorbeelden zijn hier televisie, radio, gesprekken, zingen,... Contactgeluiden zijn geluiden die zich voortplanten door het in beweging brengen van het gebouw zelf. Dit kunt u ervaren als klank maar ook als trilling. Voorbeelden hiervan zijn klusjes, deuren toeslaan, kinderen die spelen en springen,... Een flankerend geluid ontstaat wanneer bepaalde delen van de constructie van jullie huizen gemeenschappelijk zijn. Dit kan een doorlopende balk of scheidingsmuur zijn. 

Luchtgeluiden zijn het makkelijkste te bestrijden. Bij contact- en flankerende geluiden daarin tegen is het niet voldoende om enkel de gemeenschappelijke muur te gaan isoleren. Afhankelijk van het probleem kan het nodig zijn dat zowel de vloer als plafond geïsoleerd moet worden zodat uw ruimte een soort van 'zweeft' en niet in aanraking komt met de bron van het lawaaioverlast. Hierdoor kan het geluid zich niet meer voortbewegen via trillingen. 

Neem gerust contact op, dan maken we een afspraak en komen we langs. Hoe meer informatie u ons kunt bezorgen, des te meer wij kunnen analyseren wat de oorsprong van de overlast is en des te beter wij dit kunnen oplossen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.