Premies, ingewikkelder dan een master-diploma...

Gepubliceerd op 15 februari 2021 om 14:25

Jaarlijks gebeuren er heel wat aanpassingen omtrent de premies. Wanneer u gaat bouwen of renoveren lijkt het haast of u moet zich gaan bijscholen om te begrijpen wat uw rechten en plichten zijn. Vele mensen zien door het bos de bomen niet meer. Daarom reikt Asset Avenue u de hand en zetten we ze even op een rijtje.

 

Laten we starten waar het meeste winst te nemen valt: de btw-verlaging van 21% naar 6%. U kunt hiervan genieten wanneer u gaat renoveren en uw woning meer dan 10 jaar oud is. Opgelet, u dient deze hoofdzakelijk als privéwoning te gebruiken. Sinds kort komt u ook in aanmerking voor deze premie wanneer u een huis koopt, sloopt en er een nieuwbouw plaatst.

 

 

De premies zijn in het leven geroepen om mensen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. De meest logische stap is dus het (beter) isoleren van uw huis. Voor dak- of zoldervloerisolatie krijgt u een premie van 4 €/m2. Wanneer u isolatie combineert met het verwijderen van asbest, wordt deze premie nog verhoogd. Opgelet, dit geldt enkel wanneer er een aannemer ingeschakeld wordt! De doe-het-zelvers vallen hier uit de boot. Buitenmuurisolatie bezorgt u een premie van 30 €/m2 langs buiten en 15 €/m2 langs binnen. Spouwmuurisolatie zorgt dan weer voor een premie van 5 €/m2. Vloer- of kelderplafondisolatie ligt €1 hoger, op 6 €/m2. Ook ramen evolueren mee, want hoogrendementsbeglazing haalt uw energiefactuur naar beneden. Daarom wordt er een premie uitgereikt van 16 €/m2.

 

Minder energie verloren laten gaan is één ding, maar minder of groenere energie opwekken is een ander verhaal. Daarom zijn er ook premies op het plaatsen van een zonneboiler (550 €/m2 met max. bedrag van €2750), een warmte pomp (€300 tot €4000, afhankelijk van welke soort), een warmtepompboiler (€300) en zonnepanelen (€300 per kWp met een max. bedrag van €1500).

 

Groener wonen kost handenvol geld, daarom biedt de overheid ook renteloze leningen aan om uw woning te renoveren. Mits enkele voorwaarden. Als u van een EPC-label E/F naar A gaat, kunt u €60 000 lenen zonder rente. Gaat u naar B is dit €30 000 en naar C €15 000. Wanneer u een bepaalt EPC-label behaalt wordt u ook beloond. €5000 als u A behaalt, 3750 als u B behaalt en 2500 als u label C behaalt. Dit geldt niet wanneer u uw huis aankocht met label desbetreffend label.

 

Dit zijn de hoofdzakelijke premies, en uiteraard zijn er specifieke voorwaarden aan verbonden. Weet u niet zeker voor welke u in aanmerking komt of wilt u zeker zijn dat u geen premie links laat liggen? Neem contact met ons op, leg uw situatie uit en wij bekijken dit voor u.

Reactie plaatsen

Reacties

yentl c.
3 jaar geleden

Wij zijn begonnen aan onze renovatie werken, eerst waren we bereid om een deel zelf te doen voor de creatie van ons droomhuis. Maar na ons gesprek met Yorben Van Den Bremt die ons wijselijk de raad gaf over de premie's die we konden besparen, zijn we toch in zee gegaan. Onze woning is al volledig geïsoleerd en wij kijken uit naar onze volgende samenwerkingen want er is nog werk aan de winkel !